I början av 2017 besöktes Uganda tillsammans med YoungDrive.

Sedan starten 2015 har jag försökt ställa upp på ett eller annat sätt när det kommer till välgörenhetsprojekt. Något filmprojekt som hjälper till och gör skillnad. Min initiala kontakt för reklamfilmen i Uganda var Dan Lainio (god vän sen tidigare). Han är en av grundarna till YoungDrive som hjälpt fler än 14.000 ungdomar att starta företag. En magisk insats som jag kände att jag ville bidra till.

Under resan som blev två veckor i Januari, filmade jag främst under tre intensiva dagar. Vi befann oss i Tororo District där det fanns ungdomar som ville berätta sin story, dela och inspirera fler till att starta nytt. Under bilfärden ut funderade jag på ”hur ska jag ens bygga upp detta”. Ofta har du rekat location, vet vad som ska filmas och vad som ska sägas, men här blev det aldrig som tänkt. Ingen direkt överraskning egentligen med tanke på min tid i Tanzania, 2012. Helt enkelt ostrukturerat. Det fick bli att improvisera.

Det som slog mig hårdast var det arbete dessa människor lägger ner. Killen med orange tröja stiger upp 04.30 varje morgon för att gå till marknaden, köpa ingredienser till att producera sitt bröd och kommer inte hem förrän 21.30 på kvällen. Vi frågade honom om vad han gjorde på sin fritid, men det kom inget svar. Inget alls. Ändå hade han det mest magiska leendet på sina läppar. Han fick möta alla härliga människor under dagarna. En djupare relation till personer som vi inte har hemma. Det är en fin känsla.

I samarbetet med Young Drive var det en klockren kommunikation från start. Ett trevligt Skypesamtal där jag ifrågasatte användningen av filmen, vi la fram tankar och idéer. Vi valde en voiceover av en av grundarna istället för en professionell för att få känslan av nära och lokalt vilket kändes rätt.

Under resan blev det även många andra fina upplevelser tillsammans med fina kontakter. Vi besökte bland annat kaffeodlingar,  åkte på safari, samt träffade mycket fina vänner till Ilijana i Kampala. Hann även med att spendera ett par dagar med min vän Rashy från Västerås (tidigare musikvideosamarbete) som var hemma på en visit i sitt hemland och Entebbe. Vi såg Uganda vs. Zambia i kvalet till African Cup.

Se till att bidra med något, lämna ditt ego och njut av det!