När var det senast du lyfte upp och berömde en annan människa?

Jag fick en kommentar på högskolan 2010 som jag ofta tänker på och vill lyfta upp. Efter min presentation på engelska i kursen Kognitiv Beteendevetenskap kom Sandra Rivas fram till mig efter och sa: ”Johan, fy fasen vad du är bra på engelska! Riktigt imponerande”. De där orden fick mig senare att känna självförtroende i att studera i Tennessee, USA. Sedan den dagen försöker jag alltid lyfta upp människor omkring mig. Att säga det jag känner och tycker i stunden. Det kan vara att någon har en fin tröja, luktar gott eller gör en otroligt fin sak för någon annan. Just say it TO them!

Att inleda samtal med att vädret är dåligt, hur kommunen har skurit ner på bidrag eller liknande är katastrof. Vänd på det. Gå in med energi, tacka för senaste gången ni sågs, eller lyft upp en härlig sak som skett. Här är jag med Sandra efter hon fick styra ett propellerplan, 2014.

Över till nyheter. Jag har under flertalet år känt en press av att behöva se på detta för att ”hänga med” och veta mer om världen. Under mitt utbyte i Tennessee 2010 fick jag också tips från en annan svensk att se på nyhetsmorgon en halvtimme varje morgon för just detta. Det provades under ett par dagar men det gick emot mig som person. Av allt jag mötte tryckte det mest ner mig. Att se och höra på mord, bilbränder, dåliga förhållanden i skolan etc. gav mig noll i energi. Det ÄR inte hur världen ser ut, men vi tenderar att generalisera och skala upp. Hänvisar till Hans Roslings klipp med den danske reportern. Tänk att världen är bättre än vad du tror, för så är det faktiskt. Idag är det 7 år sen jag slutade mata mig med dessa nyheter. Kan du trots hela mediabruset hålla en distans så är det bra, fortsätt med det.

Att mata sig med dessa typer av nyheter dag in och dag ut kan definitivt få dig att bli extremt trångsynt och skapa värderingar på väldigt lösa grunder. Upplev saker på riktigt istället genom resor, se på givande dokumentärer, lyssna på podcasts, läs böcker istället. Få helt enkelt mer kött på benen.

Var grymt tacksam för att du lever just nu. Det ligger i min natur att ödsla fina kommentarer och istället se möjligheter. Det finns liksom ingen begränsning, likt att dela ut en gratis kram. Det har aldrig skadat någon och det ger dig också en go känsla hos dig själv att bekräfta personer med 100% känsla.

Tack Sandra för att du startade en våg av något jag alltid bär med mig!