– Du är fantastisk kompis. – Du är bättre, trevlig dag!

Dessa ord sa vi senast den här veckan och vi har inte ens pratat och delat med oss ens i närheten av så mycket som mina allra närmsta vänner har genom åren. Det är trots det någon typ av kemi som funkar och jag är glad att han är min inneboende. Om två veckor kanske vi inte får säga dessa ord till varandra, om två veckor kanske du inte ens är här, jag vet inte. Men jag har hört dig berätta om andras utväg. Det skulle kännas som en kniv i hjärtat. Allt avgörs i Uppsala efter tre år från familj, i ett mötesrum.

Att demonstrera och fightas för det som är rätt är en magisk bedrift, något som inspirerar mig. Jag hyllar verkligen personer som inte ger sig, de som vill se en bättre och finare värld. Jag har aldrig riktigt uttryckt mina åsikter online. Lite som att det jobbas i det tysta på något vis. Kan ha en hel del med konflikträdslan och kunskap kring större ämnen, men det är OK. Det är lugnt att inte kunna allt. Filmen är skapad av ett par vänner och den i filmen är inte den jag skriver om.

Det som är en självklarhet är att öppna upp. Att välkomna, att ge personer en möjlighet. En chans att kanske på något sätt vara i närheten av det vi har. Drömmar om att få lite extra på kontot, få skratta och känna trygghet. Jag tror på människor och det blir ännu mer självklart att hjälpa till när jag hört hans berättelse. Den är inte trevlig, inte ens nära. Trots detta, när du tror att världen är på väg att bli sämre, tänk tvärtom. Det kommer att vara närmare sanningen.

Min inneboende heter Hossain. Han är rädd, jag har blivit rädd. Han har väntat på besked i över tre år, och sedan brevet kom hem till oss för två veckor sedan är det som att han står på kanten av ett stup. Blåser det i ryggen så kan det bli hans sista andetag på den här planeten. Kompis, du har inte en enda ond cell i din kropp. Du är en som bara vill mig, dina vänner, Sverige och hela världen väl. I veckan ska jag skriva ett rekommendationsbrev inför ditt möte. Det ska bli ett bra brev. Kommer för alltid att vara din vän.

Det måste vara vindstilla den 24/4, so help me.